Lär dig om de bästa fiskarna för nybörjare: enkla att sköta, färgglada och roliga sällskap!

Fiskar är fantastiska sällskapsdjur som kan vara avkopplande och roliga att ta hand om. Men, om du är en nybörjare inom fiskevärlden kan det kännas överväldigande att välja rätt fisk — det finns ju så många olika fiskar med olika behov och beteenden.

Därför har vi sammanställt en lista över de bästa fiskarna för nybörjare — håll till godo! 🐟


Bästa fiskarna för nybörjare

De här fiskarna är våra favoriter för dig som är nybörjare och vill komma igång med ett akvarie hemma:

1. Guppy

Guppy är små, färgglada fiskar som kräver minimalt underhåll, vilket gör dem till en mycket bra fisk för nybörjare. De är också lätta att fortplanta, så snart kommer ditt akvarium vara fullt av små, glada guppys. Men tänk på att det är en god idé att hålla en manlig till flera honor för att undvika överpopulation.

2. Platy

Platy är en annan färgglad och enkel fisk som är utmärkt för nybörjare. De är tåliga och lätt att sköta, och kan också fortplanta sig i en hälsosam miljö.

3. Betta

Bettafiskar, också kända som slöjstjärtar, är populära på grund av deras vackra färg och slående utseende. Medan de är välkända som specifika betaakvarier, kan de också leva med andra milda fiskar. Kom ihåg att med bettafiskar är det bäst att hålla dem en till en eller medan en mindre grupp av samma kön.

4. Molly

Molly är en annan fisk som är idealisk för nybörjare. De är lätta att sköta och hålla, och kommer i många olika storlekar och färger. Medan mollys kan bli stora och behöva ett större akvarium, kan de också anpassa sig till mindre behållare.

5. Corydoras

Corydoras, också kända som panterspelsblåsor, är lättskötta och tåliga fiskar. De är perfekta för att hålla akvariumrent eftersom de gärna äter avfall och rester av mat. Kom ihåg att hålla en liten grupp av corydoras eftersom de är sociala fiskar och inte gillar att vara ensamma.

6. Neon tetra

Neon tetra är små, färgglada fiskar som är enkla att sköta och perfekta för mindre akvarier. De är också sociala fiskar och gillar att vara en del av en större grupp.

7. Swordtail

Swordtail är en annan färgglad fisk som är populär på grund av deras langelevnadslängd och tåliga natur. De kan också enkelt fortplanta sig och återfinns i många olika färger.

8. Papegojfisk

Papegojfiskar är utmärkta för nybörjare eftersom de är enkla att sköta och kräver inte mycket underhåll. De är också tåliga och kommer i många olika färger. De gillar att simma i mellersta och övre delen av vattnet, så glöm inte att ge dem massor av utrymme att simma på.


Typ av akvarium

För att se till att dina fiskar trivs behöver du välja en lämplig typ av akvarium.

  1. Guppy och platy är mindre fiskar och passar därför bra i mindre akvarium.

  2. Betta och neon tetra behöver också mindre akvarium men gillar att simma mellan anläggningar, så det är viktigt att fylla akvariet med växter och dekorationer.

  3. Swordtail och papegojfisk behöver större akvarium medan corydoras är bottendjur och behöver ett djupare akvarium.

Läs mer om olika typer av akvarier i våra guider om akvarier.


Mat till fiskarna

Det är viktigt att du ger dina fiskar rätt typ av mat för att se till att de får alla de näringsämnen de behöver.

  1. Guppy, platy och molly äter mat som är i form av flingor eller pellets.

  2. Bettafiskar kan äta pellets eller flingor men uppskattar också att få mygglarver eller andra levande föda ibland.

  3. Neon tetra kräver små matpartiklar, t.ex. spirulinaflingor och mikromaskar (microworms).

  4. Corydoras har ett lite annat kostbehov eftersom de är bottendjur och behöver mat som sjunker till botten, t.ex. bottentabletter.

  5. Papegojfiskar och swordtail äter också flingor och pellets men uppskattar ibland att få grönsaker och frukt som t.ex. zucchini och äpple!

Avslutande ord

Det finns många olika fiskar som är idealiska för nybörjare att hålla som husdjur, men de här fiskarna är några av de mest populära och enkla att sköta.

Kom ihåg att lite egen efterforskning alltid är viktigt innan du köper en fisk; se till att du vet allt om deras miljökrav, diet och beteende innan du köper dem.

Om du följer dessa riktlinjer och väljer rätt fisk för dig, är det enkelt och roligt att ta hand om en fisk som husdjur!


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.